Denge İşlem Hacmi Göstergesi (OBV) (On Balance Volume)

 

Teknik analiz yöntemine göre bir trendin sağlıklı olarak devamından söz edilebilmesi için işlem hacminin gerçekleşmekte olan trendi desteklemesi gerekmektedir. Şöyle ki, Boğa Piyasalarında fiyat artışlarına yükselen işlem hacmi eşlik etmekte iken fiyat düşüşlerinin düşük işlem hacmi ile birlikte gerçekleşmesi beklenmektedir. Aksine, Ayı Piyasalarında ise fiyat düşüşlerinin yüksek hacimle, yükselişlerin ise düşük hacimle gerçekleşmesi beklenmektedir. Oluşan fiyat hareketlerinin bu şekilde mevcut trendi desteklemediği durumlarda yakın zamanda trendin değişmesi beklenmektedir. Teknik analistlerin bu durumu takip edebilmek adına birtakım göstergeler geliştirdikleri, böylelikle olası trend değişikliklerini öngörmeyi hedefledikleri görülmektedir.162 İşlem hacmini dikkate alan Negative-Positive Volume Index, Accumulation/Distribution Index, Trade Volume Index, Chaikin Index, On Balance Volume (OBV) ve Money Flow Index (MFI) gibi birçok gösterge geliştirilmiş olmasına rağmen hemen hepsinin temel mantığı birbirinin aynı olduğundan bu bölümde, bir osilatör grubundan bir de belirli referans değerleri olmayan gösterge grubundan toplam iki gösterge örneği vermekle yetinilecektir.



Denge işlem hacmi Joe Granville tarafından ortaya çıkarılmış ve yine kendisine ait olan “Granville’s New Key to Stock Market Profits” adlı kitabında yayımlanmıştır.

OBV göstergesinin temel varsayımı hisse senedinin fiyatının artması ile birlikte gerçekleşen işlem miktarının fiyatları artırıcı rol oynadığı, fiyatın düşüşü ile birlikte gerçekleşen işlem miktarının ise fiyatları azaltıcı rol oynadığı görüşüdür. Buradan hareketle OBV göstergesi şu şekilde hesaplanmaktadır:

Fiyat artışı gerçekleşmiş ise OBV = OBVt-1 +OBVt

Fiyat düşüşü gerçekleşmiş ise OBV = OBVt-1 - OBVt

Fiyat aynı kalmış ise OBVt-1 = OBVt

Hesaplama yönteminden de anlaşılacağı üzere OBV göstergesinin fiyat hareketleri ile birlikte yükselip düşmesi beklenmektedir. Burada gerçekleşecek olan uyumsuzluklar ise dikkatlice takip edilmelidir. Nitekim diğer göstergelerde olduğu gibi burada gerçekleşecek uyumsuzluklar kısa süre içerisinde trend değişiminin habercisi olarak algılanmaktadır.

OBV göstergesinin fiyat grafikleri ile birlikte hareket etme özelliğinden dolayı bu gösterge üzerinde çizilen trend çizgileri de aynı fiyat grafikleri üzerine çizilen trend çizgileri gibi algılanmaktadır ancak çoğu zaman daha erken sinyaller ürettiği görülmektedir.

Diğer taraftan bu göstergenin osilatör olmamasından dolayı herhangi bir zirve ve dip noktası tespit edilemediğinden, bu tür bir inceleme göstergenin üzerine kendi haraketli ortalamasının çizilmesi ile yapılabilmektedir. Böylelikle gösterge ve hareketli ortalama kesişmelerinden alım satım sinyalleri elde edilebilirse de aşırı alım satım yapılmaması adına nispeten yavaş bir hareketli ortalama kullanılması tavsiye edilmektedir

Öne Çıkan Yayınlar

Delen Mumlar Boğa Formasyonu