MFI göstergesi hisse senedine giren veya bu senetten çıkan para miktarını, diğer bir deyişle gerçekleşen arz ve talebi işlem miktarını dikkate alarak belirlemeye çalışmaktadır. Gösterge, hisse senedine para akımı gerçekleşmekte ise hisse senedinin değerinin artacağı, hisse senedinden para çıkışı olduğunda ise fiyat düşüşünün gerçekleşeceğinden hareketle geliştirilmiştir.
Bu gösterge hesaplanırken hisse senedinin işlem gördüğü en yüksek, en düşük ve kapanış fiyatı toplanarak 3’e bölünmesi ile elde edilen fiyat kullanılmaktadır. Elde edilen bu fiyat o periyodun işlem hacmi ile çarpılarak elde edilen para akımı fiyatın yükselen ve düşen periyotları için ayrı ayrı toplanmaktadır. Elde edilen pozitif para akımının negatif para akımına bölünmesi ile elde edilen para oranı kullanılarak MFI göstergesi osilatör olarak karşımıza çıkmaktadır. Sırasıyla formülasyonu:
Tipik fiyat = (En Yüksek Fiyat + En Düşük Fiyat+Kapanış)/3
Para Akımı = Tipik Fiyat * İşlem Hacmi
Para Oranı = Pozitif Para Akımı / Negatif Para Akımı
MFI = - [100 / (1+ Para Oranı)]
Formül gereği MFI 0 ile 100 arasında değerler alabilmekte ise de 20 ve 80 referans değerler olarak kabul edilmektedir. MFI göstergesi 20 referans çizgisinin altında ise senedin aşırı satış gördüğü değerlendirilerek bu çizginin yukarı kırılması alım sinyali olarak, 80 referans çizgisinin üstünde ise senedin aşırı alım gördüğü değerlendirilerek bu çizginin aşağı kırılması satım sinyali olarak görülmektedir.