İchimoku Bulutları

 

İsminden de anlaşılabileceği üzere Japonyada bir gazeteci olan Goichi Hasoda ve ekibi tarafından uzun süre test edilen ve 1968 lerde fiilen kullanılmaya başlayan bir indikatör. 

 Birden fazla bileşeni vardır;

 Tenkansen (Dönüş çizgisi); Tenkansen 9 mumluk fiyatların hareketli ortalaması (ki fiyata yakın gider bu yüzden)

 Kijun Sen (Standart Çizgi(Temel çizgi) ); Kijunsen 26 mumluk fiyatların hareketli ortalaması (tenkana göre biraz uzakta hareket eder fiyattan)

 Senkou SpanA (Leading Span 1)  yada Öncü Span 1; SenkouSpan A ve B bulutun üst ve alt çizgileridir kesiştiklerinde bulutun rengi kırmızı yada yeşil olur.

 Senkou SpanB (Leading Span 2) Öncü Span 2; SenkouSpan A ve B bulutun üst ve alt çizgileridir kesiştiklerinde bulutun rengi kırmızı yada yeşil olur.

 Chikou Span (Lagging Span) Geciken Span ChikouSpan 26 mumluk fiyatların hareketli ortalaması (uzaktan uzaktan takip eder)


 Grafikteki yerleşimlerine bir bakalım akabinde kullanımına geçelim.

Tenkansen ve KijunSen Fiyata yakın gidenler

senkouspan A ve B bulutun alt ve üst çizgisi 

ChikouSpan gerilerden gelen çizgiler

 Şimdi bu hareketli ortalamalar nedir hiç bilmeyenler için şöyle bir ara not geçeyim, mesela 9 mumun  hareketli ortalaması dediğimiz zaman; 

Geriye dönük 9 mumdaki en yüksek değeri ve en düşük değeri toplayıp 2 ye bölüyor ve çıkan fiyatı şimdiki zamanda gösteriyor  yani;

 Tenkansen için : geriye dönük  (En yüksek fiyat + En düşük fiyat /2)  9 mumda

 KijunSen için : Geriye dönük (En yüksek fiyat + En düşük fiyat /2)   26 mumda

 Burada günlükmü saatlik mi diye sorabilirsiniz, burada mumları esas alıyoruz yani dklık da olsa haftalıkta olsa mum sayısını dikkate alır. 15 dk lık geçerseniz 15 dklık 9 mum sayar geriye doğru günlük seçerseniz 9 tane günlük mum sayar.

 Burada sorulacak olan soru aslında hangi zaman diliminde daha çok kullanılır ve daha anlamlı olur; deneme yanılma yolu ile bakabilirsiniz sinyal tutarlılığına fakat ichimoku genelde 4 saatlik ve günlük grafiklerde daha anlamlı ve daha çok kullanılır.

Tenkansen kısa vadeli bir hareketli ortalama olduğu için daima fiyata yakın hareket eder sürekli etrafında dolanır

Kijun sen ise daha uzun periodlu olduğundan fiyata daha uzaktır. Bu şekilde de ayırt edebilirsiniz. Bunların birbirini kesmesi al ve sat sinyali olarak algılanır.

 3 çeşit al sat sinyali üretir ichimoku hareketli ortalamaları ;

 Zayıf al ; Zayıf al sinyali şudur, eğer tenkansen ve kijunsen  bulutun altında iken tenkansen kijunseni aşağıdan yukarı kesiyorsa bu zayıf aldır.  Ne demek bu yani fiyat çıkabilir ama çokda güvenilir değil tekrar aşağı salabilir.

 Orta şiddette al ; Orta şiddette al, tenkansen kijunseni  bulutun içindeyken yukarı doğru kesiyorsa ortaya çıkan sinyaldir. Fiyat yukarı da aşağıda gidebilir

 Güçlü al; Güçlü al, tenkansen ve kijunsen’i bulutun üstünde iken yukarı doğru kesiyorsa ortaya çıkan güçlü sinyaldir. Fiyatın daha fazla çıkması ihtimali yüksektir. Güvenilir bir sinyaldir

 Aynı zamanda satlar içinde aynı şeyi söyleyebiliriz. Yani tenkansenin kijunseni yukarıdan aşağıya kesmesi demek bir sat sinyalidir. Bunun da şiddeti yukarıdakilerin tam tersidir. Yani bulutun üstünde sat vermişse zayıf sat İçinde vermişse orta şiddette sat Bulutun altında sat vermişse güçlü bir sat demektir yani fiyatın daha çok düşmesi ihtimali daha yüksektir.

Bulut İchimokuda önemli diğer unsurdur. Öncü habercilerdir. Burada SenkouspanA ve senkouSpanB yi görüyoruz. Bize gelecekle ilgili ne olabileceğini söylüyor. Yani fiyat oraya geldiğinde aşağıda ya da yukarıda olabilir diyor.

Bulutta iki renk vardır. Yeşil ve kırmızı. Bunları isterseniz değiştirebilirsiniz. Yeşil olumlu yani fiyat  buraya geldiğinde yukarıda olacak kırmızı ise oraya geldiğinde fiyat düşebilir diyor.

 SenkouspanA Tenkansen ve kijunSen in değerlerini alır 26 bar ileri taşır.

 Yani SenkosupanA = (Tenkansen + Kijunsen)/2 yapıp bu çıkan sonucu 26 bar sonrasında gösterir.

SenkouspanB ise geriye dönük 52 bardaki en yüksek ve en düşük fiyatların ortalamasını alır 26 bar ileri taşır. Yani

SenkouspanB = (En yüksek değer + en düşük değer)/2   (geçmişteki 52 bar)

Bu ikisini hesapladınız zaman 26 bar ilerdeki fiyat oluşur ve birbirlerini kesmelerinden bulutun renkleri ortaya çıkar.

Ichimoku'nun hesaplamalarında sadece üç farklı zaman dilimine dayandığını unutmayın:

9,26 ve 52. Bu dönemler, sistemin İkinci Dünya Savaşı'ndan önce geliştirildiği bir geçmişten

kaynaklanmaktadır. Japon finans piyasaları eskiden cumartesi günleri işlem görmeye açıktı, yani işlem haftası 6 gün sürüyordu. Sonuç olarak, 9 rakamı işlemin bir buçuk haftasını temsil eder; 26, tipik bir aydaki işlem günlerinin sayısına eşittir (30 eksi dört Pazar); 52, iki aylık işlem gününe eşittir.

#ichimoku,#ichimokubulutu,#Tenkansen,#kijunSen

Öne Çıkan Yayınlar

Delen Mumlar Boğa Formasyonu