Stokastik

 

George C. Lane tarafından 1950’li yıllarda geliştirilen bu gösterge hemen hemen her teknik analist tarafından kullanılmaktadır. Stokastik göstergesi bir yukarı trendde kapanışların ilgili periyodun işlem aralıklarının üst tarafında (oluşan en yüksek fiyat civarında), bir aşağı trendde de alt tarafında (oluşan en düşük fiyat civarında) yoğunlaşacağı varsayımı üzerine kurulmuştur. Stokastik gösterge hesaplanmakta iken %K ve %D çizgileri kullanılmaktadır. %D çizgisi daha önemli olmakla birlikte ana sinyalleri elde etmek için kullanılmaktadır.

Formülasyonu :

Ham %Kt= ((Kapanışt-En Düşükn)/(En Yüksekn-En Düşükn))x100

Ham %Kt= En Son Periyodun Ham %K’sı

Kapanışt= En Son Periyodun Kapanış Fiyatı

En yüksek n ve en düşük n= son n periyodun en yüksek ve en düşük fiyatı.

Burada n genellikle 9 ila 14 arası bir süredir. Ancak bu periyodlarla ilgili değişiklikler yapılarak gösterge hızlandırılabilmekte ve böylelikle hisse senedi daha yakından takip edilebilmekte veya yavaşlatılarak daha uzaktan takip edilebilmektedir.

Formülasyona göre 0 ile 100 arasında dalgalanan bir gösterge türetilmektedir. Ancak üst bant (aşırı alım) ve alt bant (aşırı satım) seviyeleri sırasıyla 80 ve 20 seviyeleri olmaktadır. Bir başka deyişle 80 seviyesinin üstüne geçen gösterge hisse senedinin aşırı satın alındığı, 20 seviyesinin altına geçen gösterge ise hisse senedinin aşırı satılmış olduğu şeklinde yorumlanmaktadır.

Alım satım sinyalleri ile ilgili olarak ise biri hızlı olan Ham %K değerinin 3 periyodluk hareketli ortalaması olan çizgi, diğeri de bu çizginin genellikle 3 periyodluk hareketli ortalamasından elde edilen yavaş çizginin kesişmeleri dikkate alınmaktadır. Aşırı alım bölgesi olan 80 seviyesinin üzerine gelindiğinde hızlı çizgi olan %K, yavaş çizgi olan %D’yi aşağı kestiğinde satım, aşırı satış bölgesi olan 20 seviyesinin altına gelindiğinde ise %K, yavaş çizgi olan %D’yi yukarı kesince alım sinyali elde edilmiş olmaktadır. 20 ve 80 arasında gerçekleşen kesişmeler ise dikkate alınmamalıdır.

Sırasıyla %K çizgisinin %D çizgisinden daha erken yön değiştirmesi beklenmektedir. Ancak %D çizgisi %K çizgisinden önce yön değiştirmekte ise yavaş ve istikrarlı bir geri dönüşün gerçekleşmeye başladığı düşünülebilmektedir. Hem %K hem de %D yön değiştirmekte ise, daha hızlı olan %K çizgisi yön değiştirerek %D çizgisini kesmeyi yeniden denemekte, ancak onu geçememekte ise, geri dönüş işaretleri teyit edilmiş olmaktadır. Fiyatta meydana gelen tepki hareketini takiben eğer gösterge aşırı alım satım bölgelerini tekrar test eder ise, pozisyon açmak için güçlü sinyaller elde edilmiş denebilmektedir.

Özellikle yatay piyasalarda veya yatay kanal içinde hareket eden piyasalarda daha isabetli sinyal üreten bu gösterge, kuvvetli trend içindeki piyasalarda çok hızlı hareket etmekte ve erken gelen sinyaller yüzünden güvenilirliğini kaybetmektedir. Diğer bütün göstergelerde olduğu gibi bu göstergede de uyuşmazlıklar önem arz etmektedir.

Öne Çıkan Yayınlar

Delen Mumlar Boğa Formasyonu