Yönsel Hareket Endeksidir DX (Directional Movement Index )

 

İlk kez Welles Wilder tarafından 1978 yılında New Concepts in Technical Trading Systems isimli kitabında açıklanan bu göstergenin Türkçe karşılığı Yönsel Hareket Endeksidir (DX).

Yönsel Hareket Endeksi oluşturulurken öncelikle Yönsel Hareket(DM) belirlenmektedir. Eğer bugünün işlem aralığının en büyük kısmı dünün işlem aralığının üzerinde oluşmuş ise DM pozitif olarak hesaplanmaktadır. Bugünün en yükseği ile dünün en yükseği arasındaki fark pozitif ise elde edilen bu değer +DM’dir. Diğer yandan bugünün işlem aralığının en büyük kısmı dünün işlem aralığının altında oluşmuş ise DM negatif olarak hesaplanmaktadır. Bugünün en düşüğü ile dünün en düşüğü arasındaki fark –DM’dir. İşlem aralığı dünün işlem aralığından dar olarak gerçekleşen günler iç gün olarak adlandırılmakta ve sıfır değerini almaktadır.



İkinci adımda elde edilen +DM ve –DM değerleri toplanmakta ve aritmetik ortalamaları alınmaktadır. Elde edilen bu değer ise Gerçek İşlem Aralığı (TR) değerine bölündükten sonra 100 ile çarpılarak Yönsel İndikatör (DI) değeri hesaplanmaktadır. Böylelikle Yönsel Hareket işlem aralığına bağıl hale getirilmektedir. Ele alınan gün yukarı yönlü bir gün ise +DI, aşağı yönlü bir gün ise de –DI elde edilmektedir. Ancak incelenmekte olan gün için elde edilen değer ya +DI ya da –DI olarak gerçekleşmektedir, aynı gün hem yukarı hem de aşağı yönsel hareket sergilememektedir. Burada +DI ilgili günün yukarı yönlü işlem aralığının yüzdesinin göstergesi iken, -DI aşağı yönlü işlem aralığının yüzdesinin ifadesi olmaktadır.

Böylece ortaya çıkan bu iki çizgiden +DI yukarıdaysa piyasanın yönünün de yukarı, aksine –DI yukarıdaysa piyasanın yönünün aşağı olduğu kanaatine varılır. Ayrıca +DI yükseliyorsa yukarı trend kuvvetleniyordur, -DI yükseliyorsa aşağı trend kuvvetleniyordur. +DI tepe yapıp aşağı döndüyse yukarı trend bitmektedir. –DI tepe yapıp dönmekte ise aşağı trend bitmek üzeredir. Son olarak da +DI ve –DI arasındaki mesafe iyice kapanmış ve sürekli kesişiyorsa piyasa yataydır ve geçerli bir trend yoktur.

Yönsel İndikatörü kullanışlı bir gereç haline getirebilmek adına ilgili periyod dahilinde gerçekleşmekte olan DI değerleri yükselenler kendi aralarında, düşenler kendi aralarında ayrı ayrı toplanmaktadır. Wilder bu gösterge için ortalama yarım döngü olan 14 günlük periyodların kullanımını uygun görmektedir. Bu süreç esnasında yine 14 günlük Gerçek İşlem Aralıkları hesaplanmaktadır. Elde edilen yükselen ve düşen DI değerleri ise Gerçek işlem Aralıklarına bölünmek suretiyle ayrı ayrı +DI ve –DI değerleri hesaplanabilmektedir.

+DI14 = (+DM14 / TR14)

-DI14 = (-DM14 / TR14)

Pozitif veya negatif DI değerleri ister aşağı ister yukarı olsun piyasa hareketinin yönsel olduğunu, dolayısıyla bu iki değerin toplamı gerçek işlem aralığının yüzde kaçının yönsel olduğunu göstermektedir. Geriye kalan kısmı ise gerçek işlem aralığının yüzde kaçının yönsel olmadığını vermektedir.

Fiyat hareketi yatay seyretmekte ise, +DI ve –DI arasındaki fark azalmakta, fiyatın yönsel hareket içinde olmadığı belirlenebilmektedir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta yönsel hareket günlük işlem aralığının bir fonksiyonu olduğundan, çok yavaş ilerleyen bir piyasada yüksek yönsel hareket değerleri hesaplanabilirken, çok oynak piyasalarda düşük yönsel değerler bulunabilmektedir.

Buraya kadar elde edilen veriler ışığında Yönsel Hareket Endeksi (DX) elde edilmesi sürecine gelindiğinde, +DI ve –DI arasındaki fark bu ikisinin toplamına bölünmekte ve 100 ile çarpılmaktadır.

Formülasyonu:

DX= [(+DI)-(-DI)]/[(+DI)+(-DI)]*100

Formülasyon gereği DX değeri sıfır ile 100 arası bir değer alabilmektedir. Bu değer ne kadar yüksek ise fiyat o kadar çok yönsel hareket etmektedir. Fiyat hareketinin aşağı veya yukarı olmasından bağımsız olarak DX değeri yönsel hareketin gücünü göstermektedir.

Örneğin hisse fiyatının bir süre sürekli yükselmekte olduğunu, daha sonra zirve yapıp tekrar düşmeye başladığını düşünürsek, süreç gereği +DI artarken –DI azalacak ve böylelikle DX göstergesi fiyat yükselirken yükselecek ancak bir seviyeden sonra +DI ve –DI arasındaki farkın azalması sonucu eşitliğe ulaşarak DX göstergesinin sıfır değerini almasını sağlayacaktır. Akabinde ise –DI değerleri artarken +DI değerleri azalacak ve aradaki fark yine artacaktır. Dolayısıyla fiyatlar düşmekte iken de DX göstergesi yükselmeye devam edebilecektir. Özetle DX göstergesi fiyatın yönünden bağımsız olarak gerçekleşmekte olan yönsel hareketin varlığını ve gücünü göstermektedir.

DX göstergesini düzleştirebilmek adına Wilder, DI göstergelerinin belirlenmesi esnasında kullanılan periyodun 2 katının kullanılması gerektiğini, bu işlemin de DX göstergesinin 14 günlük ortalaması alınarak yapılabileceğini belirtmektedir. Elde edilen bu yeni gösterge ise ADX (Ortalama Yönsel Hareket Endeksi) olarak adlandırılmaktadır. Trendin varlığı ADX göstergesi ile tespit edilebilmesi halinde, +DI –DI çizgisini yukarı yönde kesmesi halinde alım, aksine –DI +DI göstergesini yukarı yönde kesmesi halinde satım yapılması gerekmektedir.

Ancak bu yöntemin de performansı denendiğinde zafiyet fark edilmiştir. Bu zafiyetin sebeplerine bakıldığında ise özellikle sinyallerin geç gelmesi ve yine yatay piyasalarda fazla işlem yapmaya yol açmasıdır. Bu iki zaafın giderilmesi için ADX çizgisi hesaplanmaktadır. Wilder, +DI ve –DI kesişmelerinden gelen sinyalleri ADX’in gösterdiği üzere eğer trend varsa almakta, yoksa göz ardı etmektedir.

Bir diğer yol kesişme sinyalleri bekleneceğine, yapılacak olan alım –DI +DI çizgisinin üzerindeyken ama ikisinin arasındaki fark daralmaya başladığı zaman, satışı da +DI –DI çizgisinin üzerindeyken ama ikisinin arasındaki fark azalmaya başladığında yapmak daha erken sinyal alımını sağlamaktadır. Bunu yapmak için de +DI ve –DI arasındaki farkı alıp bu değeri sıfırın etrafında dalgalanan bir histogram olarak çizmek yeterli olacaktır. Türetilmiş bu göstergeye DIOSC denmektedir. +DI ve –DI kesişirken histogramın değeri sıfır, +DI, -DI çizgisinin üzerindeyken DIOSC pozitif, tersi geçerli ise de negatif olacaktır. DIOSC histogramı, +DI ile –DI arasındaki mesafeyi gösterdiğine göre bu mesafenin daralmaya başlaması DIOSC’un tepe veya dip yapıp geri dönmeye başlaması anlamına gelmektedir. Tepe veya dip yaptığını anlamanın yolu da hareketli ortalama çizmek ile mümkündür. DIOSC yükseldikten sonra aşağı dönüp hareketli ortalamasını aşağı keserse tepe yapmış, düştükten sonra yukarı gelip de hareketli ortalamasını yukarı keserse dip yapmış kabul edileceğinden tepelerde satış diplerde alış yapılabilmektedir.

ADXt = [(13*ADXt-1) + DXt] / 14

Uzun pozisyonları kapatmak veya kısa pozisyon açmak için, en uygun satış noktası, diğer göstergelerle de ön sinyalleri alınan, yükseklere çıkmış ve geri dönmekte olan +DI çizgisinin, yavaş ve geriden takip etmekte ve hala yükselmeye devam etmekte olan ADX çizgisini aşağı kesmesiyle elde edilebilmektedir. Kısa pozisyonu kapatmak veya uzun pozisyon açmak için en uygun işlem zamanı için, hem –DI hem de ADX yükselmeye devam ettikten sonra, -DI çizgisinin hala yükselmeye devam etmekte olan ADX çizgisini aşağı doğru kesmesiyle elde edilmektedir.

Ancak özellikle çok kuvvetli ve dik oluşan trendlerde ADX ile +DI veya –DI arasındaki fark o kadar çok olmaktadır ki, ADX trendin başından itibaren diğer iki çizginin de üzerinde seyretmektedir. Bu tip durumlarda ise ADX’in tepe ve diplerini bulmak durumunda olan analist, Wilder’in ADXR (Average Directional Movement Index Rating) olarak isimlendirdiği çizgiyi kullanmaktadır.

Hesaplanması ise ;

ADXR = (ADXt + ADXt-14) / 2

Yorumlanmasına gelindiğinde ise ADX, ADXR çizgisinin üzerindeyken süregelen bir trend mevcuttur, altında kaldığı zaman ise trend söz konusu değildir. O halde, ADX çizgisi ADXR çizgisini aşağı kestiğinde mevcut trend bitmiş olarak kabul edilmektedir.125 Kural olarak ADXR değeri 25’in üzerinde ise kârlı sonuçlar elde edilebilmektedir. ADXR değeri 20 değerinin altında kaldığı zamanlarda ise trend takip eden sistemlerin kullanılmaması tavsiye edilmektedir.

ADX göstergesinin kullanımı birkaç başlık altında özetlemek gerekirse:

- +DI ve –DI çizgilerinden hareketle trendin varlığı, yönü ve kuvveti tespit edilebilmektedir.

- +DI ve –DI arasındaki farkı alarak (DIOSC) tepelerde satış diplerde alım sinyali olarak kullanılabilmektedir.

- DISOC ile fiyat arasındaki uyuşmazlıklardan çıkarımlar yapılabilmektedir.

- ADX’in yönüne bakarak trendin kuvveti hakkında fikir sahibi olunabilmektedir.

- ADX 20 değerinin altında ise piyasada trend yoktur denebilmektedir.

- DI ve ADX kesişmeleri de alım satım zamanlamasını tespit etmek adına kullanılabilmektedir.

 

ADX ve ADXR ilişkisi de piyasada trend olup olmadığı yönünde tespit yapmayı olanaklı kılmaktadır.

En önemlisi ve son olarak ADX göstergesi diğer hangi göstergelere daha fazla önem verilmesi gerektiğini, yani trend takip göstergelerinin mi yoksa aşırı alım satım göstergelerinin mi daha verimli kullanılabileceğini tespite imkan sağlamaktadır.

Öne Çıkan Yayınlar

Delen Mumlar Boğa Formasyonu