CCI – Commodity Channel Index

    Donald Lambert' in mal piyasaları için geliştirdiği indikatördür. Yapısı itibariyle hisse senetleri piyasasında da kullanılabilmektedir. Esasen trend indikatörüdür. Bir çok analist aşırı alım satım indikatörü olarakta kullansada, Çok hareketli bir yapıya sahip olup, kısa vadeli, özellikle yatay gelişen piyasalarda trend başlangıçlarını yakalayabilmektedir. CCI hesaplanırken belirtilen periyotta en düşük en yüksek ve kapanış değerinin toplanıp üçe bölünmesi ile oluşturulan bir ortalama yardımıyla hesaplanmaktadır. Fiyatların hareketli ortalamadan ne kadar uzaklaştığını gösterir.

    Gösterge ayrıca bize volatilite hakkında da bilgi verir. CCI, +100 ve -100 de yer alan referans değerlerinin tanımladığı aşırı alım ve aşırı satım bölgelerinin kullanımına dayanan bir osilatördür.

    Aşırı alım ve satım bölgelerini kullanan diğer göstergelerde olduğu gibi, bu bölgelerde dolaşan CCI değerleri bize trendin yakın bir gelecekte sonlanabileceğinin sinyallerini verir. Aşırı alım bölgesi, fiyatların aşırı yükseldiğini ve her an satışların gelebileceğini söylerken bu bölgeden yapılacak alımların riskinin arttığını da anlatmaktadır. Aynı şekilde aşırı satım bölgesi de fiyatların aşırı düştüğünü ve burada alıma hazır olunması gerektiğini söylerken hala satmamış olanlar açısından satımın çok da mantıklı olmadığını anlatır.

    CCI göstergesinin -100 seviyesinin altına gelip, buradan bir dönüş yaparak bu seviyenin üzerine çıkması varolan düşüş trendin gücünü kaybettiği yüksek olasılıkla bir yükselişin yaşanacağını işaret eder ve CCI göstergesinin en güçlü alım sinyalidir. Tam terside kısa pozisyon almak açısından geçerlidir.

    CCI’yı yorumlamada kullanılan bir diğer metod ise fiyatlarla göstergenin uyumsuzluğudur. Fiyatlar bir önceki zirveyi geçerek yeni zirveler yaparken CCI buna eşlik edemiyor bir önceki zirvenin altında kalıyorsa bu göstergenin yükselişi desteklemediğine bir işarettir ve fiyatlarda bir düzeltme beklenmelidir.Bu duruma negatif uyumsuzluk denir. Yeni dipler yapan fiyatlara yeni diplerle eşlik etmeyen bir CCI ise düşüşü desteklemiyor ve yukarı yönlü bir düzeltme sinyali veriyor demektir.Buna da pozitif uyumsuzluk denir. Uyumsuzluklar önemli tespitlerdir.

    Referans değerleri +100 ve -100 olup, küçük fiyat hareketlerinde bile bu referans değerlerine ulaşabilmektedir. Periyot değeri, analistin bakış açısı, vadesi, uyguladığı stratejiye göre değişse de genel olarak 14 periyot kullanılır. İndikatör referans değer aralığı olarak +100 ve -100 değerlerini almaktadır. Fiyatların bu iki seviye arasındaki hareketi olağan karşılanmakta, bu değerleri aşarsa alım-satım sinyali verdiği düşünülmektedir. Bu bölgelere yaklaşması trendin sona erdiği ve yön değiştirebileceği anlamındadır.0 çizgisi ise merkez olarak kabul edilir.

   Örneğin;
  •  +100 değerinin üzerine çıkan ortalama çizgisi ile fiyatların aşırı alım bölgesine ulaştığı artık bu seviyelerden alış yapılmaması yani satışların gelebileceği şeklinde yorumlanır.
  • -100 değerinin altında kalan çizgi ise, fiyatların aşırı satış bölgesinde olduğu bu seviyelerden satış yapılmaması, fiyatların tekrar yükseleceği yönünde yorumlanmaktadır.


Al-Sat sinyalleri için
1-CCI üzerine eklenen hareketli ortalaması ile olan kesişimleri.
2-Referans değerleri ile olan kesişimleri.
3-Fiyat grafiği ile indikatör arasındaki pozitif ve negatif uyuşmazlıklar kullanılmaktadır.

    1980 li yıllarda Donald Lambert emtia piyasalarında işlem yaparken, fiyatların belirli periyotlarda belirli hareketler sergilediğini gözlemleyerek, CCI indikatörü için bir alt yapı oluşturmuştur. Lambert'e göre işlem yaptığı piyasalarda fiyatlar 22 günlük bir periyotla hareket ettiği için ve bu hareketin yarısı yükseliş diğer yarısıda düşüşle geçtiği için, Lambert CCI göstergesini 11 günlük kullanmayı tercih etmiştir. Unutulmamalıdır ki, traderin vadesi, izlediği grafik  periyodu, analizini, stratejisini ve kullanmış olduğu teknik analiz yöntemlerini etkilemektedir. Bu yüzden her analistin indikatörleri hazmettikten sonra, deneyimlerine dayanarak periyot seçimi yapmasını tavsiye ederiz.
Cci indikatörü al ve sat sinyallerini yatırımcılara gösteren bir göstergedir. Oluşan bu sinyaller iki şekilde değerlendirilir. Bir tanesi referans değerlerde çizgilerin kesişmesi bir diğeri ise pozitif/negatif uyuşmazlıklar. Referans değerlerde cci indikatörün de -100 seviyesinin yukarı kırılması al sinyali+100 seviyesinin aşağı yönlü kırması sat sinyali şeklinde değerlendirilir. Aşağıdaki örnek grafikte -100 ve +100 seviyelerinde oluşan sinyalleri gözlemleyebilirsiniz.


Aşağıdaki grafiklerde CCI ile ilgili örnekler verilmiştir.

CCI ve ortalamasından gelen al-sat sinyalleri




Yukarıda görülen grafikte yeşil çizgi 14 periyotluk CCI indikatörünü göstermektedir. kırmızı çizgide 14 periyotluk CCI'nin 5 periyotluk basit hareketli ortalamasıdır. grafikte görüldüğü üzere yeşil çizginin kırmızı çizgi üzerine geçtiği noktalarda alım yapılması ve altına geçtiği noktalarda satım yapılması halinde grafikte görülen düşüş ve yükselişlerin ne ölçüde yakalandığı görülüyor.

uyuşmazlıklardan gelen al sat sinyalleri;

Fiyatta görülen ikinci dip, birinci dibe göre daha aşağıda oluşurken, indikatörde tekabül eden 2.dip grafikte görüldüğü gibi daha yukarıda oluşmaktadır. Uyuşmazlıkların, teknik analizde kullanılan kuvvetli al sat sinyallerinden biri olduğu varsayılır. Aşağıdaki grafikte pozitif uyuşmazlık gösterilmiştir.




Pozitif uyuşmazlıklar alım yönlü pozisyonlar için grafik diplerinde aranır. Satış için ise grafik tepelerinde negatif uyuşmazlıklara bakılır.

Negatif uyuşmazlık örneği aşağıda gösterilmiştir.


















Öne Çıkan Yayınlar

Delen Mumlar Boğa Formasyonu