MACD (Moving Average Convergence Divergence)

 

MACD göstergesi Gerald Appel tarafından 1979 yılında geliştirilmiştir. İngilizce adı olan Hareketli Ortalamaların Yakınsama/ Iraksamasının baş harflerinden oluşan ve kısaca MACD olarakadlandırılan bu gösterge de trend takip eden bir göstergedir. Genel kural olarak gösterge hızlarını belirlerken yavaş göstergenin hızlı göstergenin iki veya üç katı olması tercih edilmekle birlikte Appel kendi çalışmaları sonucunda 12 ve 26 periyodluk üssel hareketli ortalamaların daha başarılı sonuçlar verdiğini değerlendirmektedir. Bu iki üssel hareketli ortalamanın farkı alınarak hesaplanan MACD değerinin formülasyonu;

MACD= ÜHO(12)- ÜHO(26)

Bu değer genelde fiyat grafiklerinin altına histogram şeklinde çizilmektedir. Daha kısa periyodu temel alan hızlı ÜHO ve daha uzun periyodu temel alan yavaş ÜHO’lar birbirini keserken MACD 0 değerini alacaktır. Hızlı ÜHO, yavaş ÜHO’yu yukarı keserken pozitif, tersi durumda negatif olacaktır. Fiyat grafiğine benzer şekilde üst veya alt sınırları yoktur. Eğer pozitif tarafta yükselmeye devam ediyorsa, bu hızlı hareketli ortalamanın yavaş olanın üzerinde olduğunu ve aradaki mesafeyi açtığını göstermekte ki bu da fiyatların ortalamalardan daha hızlı yükseldiğini yani piyasaların bir yukarı trend içinde olduğunu ifade etmektedir. Hesaplama yöntemi bakımından üssel olmayan hareketli ortalamalar da kullanılabilmekte ancak üssel hareketli ortalama kullanılması trend oluşumlarını daha yakından takip etmesi bakımından daha yararlı olacaktır.


MACD çizgisi hala pozitif tarafta ama alçalıyor ise bu hızlı hareketli ortalamanın hala yavaş olanın üzerinde olduğunu ama aradaki farkın kapandığını gösterir ki bu da piyasanın hala yukarı trendde olduğunu ancak yukarı trendin kuvvetini yavaş yavaş yitirdiğini göstermektedir.

Öte yandan sıfır çizgisinin ne çok üstüne ne de çok altına inmeden sıfıra yakın yerlerde hemen hemen yatay olarak hareket eden bir MACD çizgisi de piyasanın trendsiz olduğunun yani yatay seyrettiğinin göstergesidir.

Zamanlama ile ilgili olarak Sinyal veya Tetik Çizgisi de kullanılabilmektedir. MACD göstergesinin kendisinin 3 ila 9 periyod arasında seçilecek bir periyodun üssel hareketli ortalaması kullanılmaktadır. Histogramın üzerine çizgi olarak çizilir ve MACD’deki dalgalanmaları düzleyerek MACD’nin tepe yapıp yapmadığı gösterilmektedir. MACD ile Tetik Çizgisinin kesişmeleri önemli sinyaller olarak değerlendirilmektedir. Appel 9 günlük üssel hareketli ortalama kullanımını tercih etmekte, daha kısa periyod kullanımının aşırı duyarlı olduğunu ileri sürmektedir

MACD bir zirve yaparak yönünü aşağı çevirdikten sonra Sinyal Çizgisini yani 9 periyodluk üssel hareketli ortalamasını aşağı kesmedikçe o fiyat seviyesi tepe olarak kabul edilmemektedir. Bahse konu oluşumu tepe olarak tanımlayıp satım sinyalini almak için bu kesişmenin oluşması beklenmektedir. MACD dip yapıp yönünü yukarı çevirdikten sonra sinyal çizgisini yukarı kesmedikçe de oluşan düşük fiyat seviyesine dip denmemektedir ve oluşumu dip olarak tanımlayıp alım sinyalini teyit edebilmek için bu kesişmenin oluşması beklenilmektedir.

 

Kısaca MACD, Sinyal Çizgisini yukarı kırınca alım, aşağı kırınca da satım sinyali olarak yorumlanmaktadır. Ancak unutulmaması gereken bir diğer nokta sinyalin ne zaman geldiğidir. MACD tepesinin yani satış sinyalinin pozitif bölgede ve mümkün olduğu kadar yüksek seviyede gelmesi beklenirken, bu alanda gelen alım sinyallerine kuşku ile bakılması gerekmektedir. Tersine MACD dibinin de yani alım sinyalinin de mümkün olduğu kadar negatif bölgede ve alçak seviyede olması beklenmekte, bu seviyelerde gelen satım sinyalleri kuşku ile karşılanmaktadır. Ayrıca piyasada trendin hakim olmadığı kanaatini uyandıran sıfır çizgisi etrafında meydana gelen alım satım sinyallerinin de şüphe ile karşılanması gerekmektedir.

Burada alım satım sinyallerini üretmek için fiyat grafiğinin üzerine çizdiğimiz 2 üssel hareketli ortalamanın birbiriyle kesişmelerini dikkate almak yerine MACD’nin kendisinin 9 periyodluk üssel hareketli ortalamasını almamızın bir sebebi, hareketli ortalamaların her aşağı ve yukarı oynamada yön değiştirebileceği olasılığıyla ortaya çıkabilecek olan aşırı sayıda işlem yapma tehlikesini ortadan kaldırmaktır. MACD formülü itibariyle zaten o 2 hareketli ortalamadan türediği için gecikmeli göstergeler olarak başta fiyat hareketini yavaşlatıp düzlediği için bu olasılığı en aza indirgemektedir. Bir diğer sebep ise, MACD ile 9 periyodluk üssel hareketli ortalamasının kesişmelerinden aldığımız alım satım sinyallerinin fiyat grafiği üzerindeki 12-26 periyodluk üssel hareketli ortalamaların kesişmelerinden  aldığımız sinyallerden çok daha erken gelmesidir. Sinyal çizgisi için 9 periyodluk değil de 5 periyodluk seçilirse daha sık alım satım sinyali verecektir.

MACD aşırı alım satım göstergesi olarak da kullanılabilmektedir. Geçmiş dönem grafiği incelendiğinde MACD göstergesi kendi ortalamalarından çok aşağı seviyelere düşmüş ise hisse senedinin de aşırı satılmış olduğunu, aksine geçmiş değerlerinden çok daha fazla yükselmiş olduğu görülmesi halinde ise hisse senedinin aşırı alınmış olduğu değerlendirilebilmektedir. Böylelikle yakın zamanda yaşanacak aksi yönde alım satım dalgasıyla fiyatların ve göstergenin normal seviyelerine döneceği beklenebilmektedir.

Appel, ayrıca alım sinyalleri için genelde 12-26 periyodluk üssel hareketli ortalamaların kullanılmasını, çok güçlü trendlerin varlığı halinde ise 6-19 periyodlu ortalamaların da kullanılabileceğini, ancak satım sinyalleri için daha yavaş olan 19-39 periyodlu hareketli ortalamaların daha uygun olacağını belirtmektedir.105 Gösterge ile fiyat grafikleri arasındaki uyuşmazlıkların ise son derece önemli olduğunu, hatta negatif uyuşmazlık görülmeden elde edilen ilk sat sinyalinin göz ardı edilebileceği belirtilmektedir.106 Sinyal çizgilerinin kesişmeleri önemli olarak görülmekte ise de MACD üzerinde belirlenecek olan destek ve direnç çizgilerinin ve trend çizgilerinin kırılıyor olması son derece güvenilir sinyaller olarak görülmektedir.

Gerald Appel tarafından geliştirilen bu göstergeye yöneltilen en önemli eleştirilerden biri olarak göstergenin alım satım sinyallerini üretmede çok geç kaldığı düşüncesine karşılık 1986 da Thomas Aspray göstergenin varsayılan değerleri ile oynamaktansa MACD’nin Sinyal Çizgisini keseceği zamanı önceden kestirebilmek için bir türevini geliştirmiştir.

MACD-AS= MACD-Sinyal Çizgisi

Yeni sinyal Çizgisi= MACD-AS’ın 9 periyodluk üssel hareketli ortalaması.

Oluşturulan bu yeni göstergeye göre, Apple gibi biri hızlı diğeri yavaş iki üssel hareketli ortalama arasındaki farkı almaktansa MACD-AS çizgisini oluşturmak için Appel’in MACD’si ile sinyal çizgisi arasındaki fark alınmaktadır ve değerler aynı Appel’in MACD’si gibi bir histogram olarak çizilmektedir.

Böylece Appel’in MACD’si sinyal çizgisinin üstündeyken, Aspray’in MACD-AS’si pozitif alanda, Appel’in MACD’si sinyal çizgisinin altındayken Aspray’in MACD-AS’i negatif alanda kalmaktadır. Aynı şekilde alım sinyalleri MACD-AS diplerinde, satım sinyalleri de MACD-AS tepelerinde gözlemlenebilmektedir. Bu tepeleri belirlemek için türetilen MACD-AS çizgisinin 9 periyodluk üssel hareketli ortalaması uygulanmaktadır Böylelikle aynı Appel’in MACD (histogram) ve Sinyal Çizgisi gibi görünen bir türev yaratılmış olmaktadır.

Appel’in uygulamasında alım veya satım sinyali, MACD ile Sinyal Çizgisi arasındaki farkı azaltıp sıfıra indiğinde kesişme olunca gelmekte iken Aspray kendi uygulamasıyla sinyallerini bu kesişmeyi beklemeden, daralmanın başladığı yerde türetilmiş olmaktadır. Bu yeni göstergede de alım satım kuralları farklı değildir, MACD-AS yeni Sinyal Çizgisini yukarı yönde kesince alım, aşağı kesince de satım sinyali olarak yorumlanmaktadır.

Aspray tarafından türetilmiş olan bu yeni MACD-AS göstergesinin sinyalleri hem hareketli ortalama hem de Appel’in MACD’den daha erken gelmektedir. Dolayısıyla gecikmeli gelen hareketli ortalamaların veya daha da gecikmeli MACD’nin gösterdiği sinyaller daha erkenden elde edilebilmektedir.

MACD-AS’ın MACD’yi hızlandırış yöntemi aslında içerdiği hareketli ortalamaları hızlandırmak değil türev bir histogram yaratmaktır. Bu sayede tepe ve dip tanımı kriterleri gevşememektedir. MACD-AS göstergesi vade uzadıkça daha iyi sonuçlar vermekte, genellikle günlük veya haftalık periyodlar kullanmak suretiyle daha makul sonuçlar verebilmektedir.

Özetle:

1) MACD Çizgisi Sinyal Çizgisini yukarı kesince alım sinyali olarak yorumlanmalı, bu görüntü ne kadar aşağı seviyelerde olur ise de o kadar güvenilir olmaktadır.

 

2) Tersine, MACD Çizgisi Sinyal Çizgisini aşağı yönde keserse satım sinyali olarak yorumlanmalı ve bu görüntü ne kadar yüksek seviyelerde olursa o kadar güvenilir olmaktadır.

3) Ayrıca alım satım kararları verilirken uyuşmazlıklara da dikkat etmekte fayda vardır.

Öte yandan MACD ile ilgili dikkat edilmesi ve akıldan çıkarılmaması gereken hususların başında ise MACD hareketli ortalamalardan türetilmiş olduğundan trend takip edici bir göstergedir. Dolayısıyla trend yapan piyasalarda kullanışlı olmakta iken yatay piyasalarda ise verdiği sinyaller şüphe ile karşılanmalıdır. Diğer göstergeler tarafından da teyit edilmelidir. Aşırı alım satım göstergesi olmadığından piyasanın aşırı şişmiş olduğunu gösterememektedir. Uzun vadeli göstergeleri daha başarılı sinyaller üretmektedir, en iyi sonuçlar ise haftalık grafiklerde alınabilmektedir. En önemli zafiyeti ise dar bant içinde hareket eden piyasalarda yanlış sinyaller verebilmesidir.

Öne Çıkan Yayınlar

Delen Mumlar Boğa Formasyonu